;

bs Dnevnik

-

Datum Dnevniški zapis

Sreda - in življenje teče naprej

Danes sem prejel denar. Slabih 300 EURov. Poklical sem Komunalo, da sem izvedel stanje obveznosti. Dolžna sva že za 4 mesece. Odločil sem se in razporedil denar:

  • 100 EUR vrniti Ani
  •  60 EUR plačati najstarejši račun za Komunalo
  • 50 EUR nakazilo kredita za Sparkasse

Emina reakcija žal pričakovana. Kot, da je pozabila na odklop elektrike je znova želela, 110 EUR nakazati Sparkasse in odložiti plačilo za Komunalo. Nisem popustil zato se je sprijaznila. Kasneje je situacija obrnila tudi to. Vrnila je Ani, nakazala Komunalo, za Sparkasse pa ji je zmanjkalo denarja saj je banka odtegnila trajnik za šolo.

O situaciji sva se pogovarjala. Ema jo je doživljala močno pretirano in malce panično. Opomnil sem jo, da morava iskati rešitev in hkrati moliti, se izročati Gospodu. Kasneje sem se spomnil, da nakazilo od Seida še ni prišlo na TRR. Poslal sem mu kratki SMS. Poklical me je in razložil, da je vikend preživel v bolnišnici saj je njegov oče urgentno moral na operacijo. Plačilo je obljubil za jutri. Od srca sem se zahvalil Gospodu in obvestil Emo, ki je bila vidno olajšana.

Še vedno pa nama manjka njena bolniška. Pravi da bo naslednjo sredo.

Spet smo na toplem

Dobavitelj GEN-i je poskrbel, da je pogodbo dostavil na Elektro Celje. Za ponoven priklop je bilo potrebno plačati 100 EUR - ki pa jih nisva imela. Preverila sva pri starejših otrocih (denar sva potrebovala danes, vrnila ga bova jutri, ko jaz dobim priliv). Odzvala sta se Ana in Poldek, Marija ni imela. Sposodila sva si od Ane in plačala ponovni priklop, ki so ga izvedli okoli 13.30.

Izgubljen čas, energija in živci. Pa seveda tudi denar - 100 EUR nepotrebnih stroškov in še 100 EUR, ki bi jih zaslužil v času, ko sem reševal probleme. 

Od Eme pričakovana reakcija - kriv sem jaz. Ona je hotela plačati. Res je neverjetno kako obrača resnico. Nisem se spuščal v prepir. Raje sem sklenil, da tega ne bom dopustil več.

Laži in izklop elektrike

Peter naj bi danes šel na počitnice k teti Faniki v Črno. Za zraven sem mu želel dati denar za žičnico, da bi se lahko vsaj en dan smučal.

Že ves februar sem Emo spraševal kdaj prejme otroške dodatke. Izmikala se je, da ni fiksen datum in da še ni dobila. Zjutraj sem ji prinesel njen računalnik v posteljo in zahteval, da pokaže promet na TRR. Izkazalo se je dvoje:

  • v začetku februarja je nakazala 800 EUR za DINERS (januar in februar po njenih besedah) čeprav trdi, da ne ve koliko je mesečni obrok za DINERS
  • otroške dodatke je že prejela. Okoli 80 EUR jih je nakazala za podjetje, ostalo ne vem

Zopet sem bil postavljen v situacijo, ko bi eden od najinih otrok plačal ceno najinega ravnanja. Ker sedaj že bolje poznam naravo Emine bolezni sem bil pripravljen na takšno situacijo. Iz rezervnega računa sem prenesel rezervo, ki jo hranim za plačilo strežnika (za Kenijo) in Offica. S tem denarjem sem lahko zagotovil dvoje: Petru sem dal drobiž za počitnice in tankal sem gorivo, da sem lahko Emo peljal k zobozdravniku v Prevalje.

Res je neverjetno kako Ema ni sposobna poskrbeti za nekaj dni vnaprej. Vedela je, da se bo morala peljati k zobozdravniku v Prevalje, vendar ni pripravila ničesar v ta namen. Nikakršne rezerve za gorivo in morebitno plačilo storitve.

Petra je odpeljala teta Fanika. S stricem sta bila na pregleda v Sl. Gradcu. Žal smuči ni mogel vzeti s sabo, ker imata teta in stric premajhen avto.

Dvignil sem izvid glede gostote krvi in šel po Emo, da jo zapeljem k zobozdravniku.

Ko sva se z Emo vrnila naju je čakal hladen tuš. Izklopili so elektriko. Po nekaj klicih na ECE sva spoznala, da bova morala skleniti novo pogodbo z drugim dobaviteljem. Poklical sem na GEN-i, kjer so bili zelo odzivni in so se takoj lotili priprave pogodbe.

Brez elektrike tudi ogrevanje ni delovalo. Žal nisem imel nažaganih drv za v kamin. Vse kar sem lahko naredil je bilo, da sem Emi priskrbel oddejo in ji skuhal čaj. Poklical sem tudi Krnce, da bi posodili motorno žago (najina električna je bila v tej situaciji neuporabna).

Potem sem se odpeljal v knjižnico, da sem lahko delal (doma ni bilo interneta). Okoli 17h so iz GEN-i že poslali pogodbo v podpis. V knjižnici sem jo natisnil in jo zanesel Emi domov v podpis. Našel sem jo v postelji spečo in omotično. Zaradi bolečin (puljenje zoba) je vzela 2 Analgina in uspavalo. Podpisal sem pogodbo, jo poskeniral in poslal po elektronski pošti. Potem sem original odnesel na pošto.

Delo sem nadaljeval v bifeju Pisarna saj so knjižnico medtem že zaprli.

S Klemenom sem se dogovoril, da motorno žago pripelje jutri s sabo, ko bo šel v službo. Ponoči brez razsvetljave mi itak ne bi koristila.

Domov sem se vrnil okoli 22 ure. Dom je bil temen in mrzel - elektrika je le blagoslov, ki se ga ne zavedamo več (razen ob takšnih priložnostih). Ema je že spala. 

S Petrom na gradu Vodriž

Peter je vikend preživel s skavti na zimovanju. Danes zjutraj sem se udeležil skavtske maše in pripeljal Petra domov. Ema se zaradi slabega počutja ni udeležila maše.

Popoldan me je Peter povabil na grad Vodriž. Po začetnem oklevanju sem povabilo sprejel z zavestjo, da so to skupni trenutki, ki jih potrebujeva in si jih oba želiva.

Raziskovanje razvalin gradu je bilo zanimivo in za Petra prava pustolovščina. Povedal je, da si razvalin od znotraj še ni ogledal, čeprav si je vedno želel. Skupaj sva preživela prijetno popoldne.

Laži in polresnice

Ema še vedno pridobiva na teži. Krivi presnovo in prehrano temelječo na lanenem olju in skuti, vendar dejstvo je, da preprosto poje preveč.

Zjutraj sem nama naredil zajtrk s skuto in lanenim oljem. Okoli 12h sem opazil na pultu kozarec z medom, ki sem ga kupil včeraj. V enem dnevu smo pojedli 2 dcl medu. Glede na to, da k porcijam dodajam predpisano žličko medu sklepam, da si Ema samostojno dela dodatne porcije z obilno količino medu. Omenil sem ji, da tako ne more shujšati vendar je zatrdila, da si danes ni naredila dodatne porcije. Slučajno vem, da je to bila laž. Zakaj? Včeraj sem dal odcejati svežo skuto. Po Emini trditvi, da si ni naredila dodatne porcije sem preveril in ugotovil, da je nekdo jemal skuto iz te posode, kjer se je odcejala. Glede na to, da je bila ta čas Ema sama doma je to lahko storila le ona.

Vprašanje, ki se mi postavlja je, kako ji pomagati?

Kasneje sva se ponovno pogovarjala in tokrat je potrdila, da si je naredila skuto. Ne vem ali sem jo poprej narobe razumel ali pa je spremenila izjavo.